ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠ

Στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Ζωγράφου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εντάσσεται το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ζωγράφου Βασίλη Θώδα.

Το Μνημόνιο υπεγράφη ανάμεσα στην «Αναπτυξιακή Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» του Δήμου Ζωγράφου και το «Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης» της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Ζωγράφου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Βασίλης Θώδας στην έναρξη της εκδήλωσης, μίλησε για τα οφέλη της συνεργασίας των δύο φορέων και επεσήμανε ότι ο «Δήμος Ζωγράφου ‘τρέχει’ τέτοιου είδους δράσεις, και ήδη από το 2022 έχει προχωρήσει στην ολική αντικατάσταση του οδικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED εξοικονομώντας 70% ενέργειας». Και έκανε λόγο για το στοίχημα της επόμενης 5ετίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η απαρχή για μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία των δύο φορέων στην εξεύρεση και υιοθέτηση προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση της αειφόρου ενέργειας, των ανανεώσιμων καυσίμων/μορφών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας. Θέλουμε ο Δήμος Ζωγράφου να γίνει ενεργειακά αυτόνομος. Και όχι μόνο ο Δήμος μας, αλλά να συμπαρασύρουμε και το μεγαλύτερο τμήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι το νέο στοίχημα για την επόμενη 5ετια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Πάρις Χαρλαύτης, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ενεργειακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. και ο Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ & Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΜΠ, Χάρη Δούκα σχετικά με το «Πώς αλλάζουν οι πόλεις», όπως και του εκπροσώπου της ΔΕΗ από τη Διεύθυνση Νέων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Δημήτρη Κόλλια ο οποίος μίλησε για τις «Ενεργειακές Κοινότητες: Ανθεκτικότητα και Ανάπτυξη για τους Δημότες & τον Δήμο». Ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Μαρινάκης ανέπτυξε στην ομιλία του με θέμα «Έργο ECONSENSE ως Εργαλείο & Βέλτιστη Πρακτική των Δήμων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Δήμοι για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την προσαρμογή τους στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Δήμου του ο οποίος αποτελεί πρότυπο για τις μεθόδους ενεργειακής αναβάθμισης που έχει εφαρμόσει.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ενεργειακής Εταιρείας του Δήμου Ζωγράφου, Λεωνίδας Κουφός και ο Καθηγητής του ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Ιωάννης Ψαρράς υπέγραψαν εκ μέρους των δύο φορέων το Μνημόνιο Συνεργασίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ενεργειακής Εταιρείας του Δήμου Ζωγράφου, Λάμπρος Γούμενος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αναστασία Μπότου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδικών Σταθμών, Ρένα Χαλκιαδάκη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας και Επικοινωνίας, Δήμος Μπουλούκος, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Δημήτρης Κολομπάτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Αντωνιάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, τα Μέλη της Ενεργειακής Εταιρείας Κώστας Αγγελής, Μιχάλης Βουιδάσκης και Αθανάσιος Λύκας, ο Πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ Άγης Παπακωνσταντίνου και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕΠΧΕΟ Γεώργιος Καππής και ο πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Ιωάννης Καζάκος.

Την εκδήλωση συντόνισε η Σύμβουλος του Δημάρχου Ζωγράφου, Αγγελική Τεντόμα

 

Το βίντεο με την ομιλία του Δημάρχου Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας:    https://www.youtube.com/watch?v=SN2hWmWP5v4

 

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζωγράφου μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των εισηγητών

https://www.zografou.gov.gr/ekdilosi-tou-dimou-zografou-gia-tin-ypografi-mnimoniou-synergasias-tis-energeiakis-anaptyxiakis-etaireias-me-to-eb/